Helsingborgs symfoniorkester

Helsingborgs symfoniorkester

Fredag 12 januari 2018 19:00
Stora salen, Kulturkvarteret
Stjärnserien
Pausbeställning
Till detta evenemang kan du beställa fika som står uppdukad till dig i pausen. Glöm inte att ange hur många ni är i sällskapet när du ska betala.

Tema Synderna: Avund


Avund kan vara både morot och straffande piska, drivkraft och källa till förlamande självförakt. Bland de krafter som drivit den klassiska musiken lika mycket bakåt som framåt är nog avunden en av de absolut starkaste.

Vampyrromanen Desperate Moon från 2015 av amerikanska Jennifer Ott är ren fiktion. Men kompositören Emilie Mayer som man möter i boken är det inte. En månghundraårig vampyrkvinna vid namn Katerina chockas av att höra Mayer spela så febrigt passionerad pianomusik i en musikalisk salong som hon besöker i ett av Berlins aristokratiska 1800-talshem. Hennes älskare viskar i hennes öra att det blivit en ny trend att anlita musikern Mayer bland Berlins rika och mäktiga, med tillägget: ?”I hear she is to play for King Wilhelm …”

Om inte för avunden hade Mayer kanske ansetts som en av 1800-talets verkligt stora kompositörer. Denna tyska symfoniker, operatonsättare och kammarmusikkomponist fick en tid av internationellt erkännande medan hon levde. Men när hon dött föll hennes namn snabbt i glömska. Och därmed suddades Mayer ut ur musikhistorien i närmare hundra år.

Emelie Mayers lär hon ha velat sprida sitt musikaliska kunnande vidare och ge andra kvinnor chansen, tända en skapandegnista från avund och syrliga kritikerkommentarer som ”Det var värst vad bra hon komponerar – trots att hon är kvinna”. Hur orkade hon? Och hur formar avund dig?
Vi kan alla känna avund trots att vi inte borde. Får det dig att pressa dig till ditt yttersta eller helt ge upp? När du ser och hör violinisten Catherine Manoukian spela Beethovens violinkonsert som om det var jättelätt, och nu får läsa att hon dessutom doktorerat i ämnet Rationalitet ur ett filosofiskt och neurovetenskapligt perspektiv, vilka känslor rör det upp då? Hundra procent beundran? Total musiklycka? Mindervärdeskomplex? Eller ett litet men ack så vasst styng av illgrönaste avund.

I kväll spelas:
JULIA PURGINA
Manipulation ur Vortex Peccatorum

LUDWIG VAN BEETHOVEN
Ouvertyr ”Egmont” Violinkonsert

EMELIE MAYER
Symfoni nr 5 (AW)

Medverkande
Helsingborgs Symfoniorkester
Catherine Manoukian, violin
Stefan Solyom, dirigent

 •  
  Pris: 250 kr exkl. serviceavgift per biljett

  Observera att du nu bokar en plats avsedd för rullstolar. Om du inte har en rullstol men ändå har behov av denna plats vänligen ring till Turistbyrån på 044-13 53 35 för bokning av din biljett.

  Pris: 250 kr exkl. serviceavgift per biljett

  Observera att du nu bokar en plats avsedd för Ledsagare. Om du inte är en ledsagare men ändå behov av denna plats vänligen ring till Turistbyrån på 044-13 53 35 för bokning av din biljett.

  Pris: 250 kr exkl. serviceavgift per biljett
   
   
  Sektion

Beställ till evenemanget

Pris
Från: 0 Till: 360
 
Liten räksmörgås
MSC-räkor & härgjord majonnäs på grovt maritimbröd 
Pris: 80 kr
Antal:
Chark- & osttallrik
Kallskuret, 2 sorters ost, oliver, bröd
Pris: 149 kr
Antal:
Ekologisk öl 33 cl
Pris: 70 kr
Antal:
Kulturkvarterets ekologiska vita
Pris: 68 kr - 340 kr
Antal:
Kulturkvarterets ekologiska röda 
Pris: 68 kr - 340 kr
Antal:
Kulturkvarterets ekologiska prosecco
Pris: 60 kr - 360 kr
Antal:
Kaffe
Bryggkaffe, fairtrade
Pris: 20 kr
Antal:
Te
Pris: 20 kr
Antal:
Läsk Naturfrisk
Ekologisk
Pris: 25 kr
Antal:
Smakis
Pris: 15 kr
Antal:
Kolsyrat mineralvatten
Pris: 25 kr
Antal:
Nils Oscar alkoholfri öl
Pris: 25 kr
Antal:
Alkoholfritt vitt vin
glas
Pris: 40 kr
Antal:
Chokladkaka med vispgrädde
Pris: 40 kr
Antal:
Rawboll
Laktos- och glutenfri 
Pris: 15 kr
Antal:
Ekologiska oliver
Pris: 40 kr
Antal:
Lantchips
Pris: 25 kr
Antal:
Nötter
Pris: 25 kr
Antal:
Din filtrering gav inget resultat.
Rensa urval

Parkett
Handla mer
Gå vidare