Alla obligatoriska evenemang måste väljas.

Stjärnserien 10 % rabatt - 2 konserter

Välj en konsert och en biljettyp i taget. Därefter väljer du plats. Efter att de två stegen är genomförda dras rabatten på 10% från priset på dina biljetter. För att köpa fler biljetter till konserterna upprepa proceduren på nytt.
Antal val: 
0
Val kvar: 
2

Evenemang   Datum  
Doc Lounge Live: Gudrun
Lilla salen, Kulturlvarteret


Dokumentärfilmen Gudrun - konsten att vara människa, följer Feministiskt Initiativs partiledare Gudrun Schyman, under tre år från 2014 till 2017. Regissören Hampus Linder har följt henne i vardagen, på home parties från norr till söder, till flyktingläger på Lesbos och i EU-parlamentet, genom riksdagsval och privata samtal med dottern. Filmen ger en inblick i vad som format Gudruns övertygelse. Uppväxten med en alkoholiserad far, studietiden på Socialhögskolan under 68-vågen och arbetet i fredsrörelsen som ledde henne till partiledarposten och till att bli en av de mest inflytelserika personerna i Sverige.

 

Filmen efterföljs av ett livesänt samtal med både Gudrun Schyman och Hampus Linder, direkt från Babel i Malmö, där du som publik har chansen att ställa frågor direkt via ss och sociala medier.


Arr: Stjärnserien/Musik i Syd och Kultur & Fritid i samarbete med Kristianstad Filmstudio

2018-08-21 18:30 2018-08-21
x
Dylan LeBlanc(US) + Nicole Atkins(US)
Kulturkvarteret, Stora salen
Stjärnserien

DYLAN LEBLANC (US)

Dylan Leblanc slog igenom som ett endast 20-årigt singer/songwriter-underbarn med debuten 'Paupers Field' på anrika Rough Trade. En debut som kröntes med det ultimata beviset för en exceptionell americanabegåvning; countrylegenden Emmylou Harris gäst-inhopp på 'If The Creek Don't Rise'. Det var den tveklöst intressantaste debuten från en ung, ensam amerikansk man med gitarr sedan Ryan Adams numera klassiska ""Heartbreaker"". Talangen är den ultimata kombinationen av arv och miljö, då Dylan är uppväxt med en far som arbetade som session-musiker i legendariska Muscle Shoals studion. 

Hyllade uppföljaren 'Cast The Same Old Shadow' befäste att First Aid Kit-generationen fått sin egen Townes Van Zandt. Men efter endast två album klev tvingades Leblanc på bara ett par månader ifrån en major label-deal, ner i självtivel och självmedicinering. Utmattad och skadeskjuten, vid 23 års ålder, så retirerade Dylan till hemtrakterna kring Muscle Shoals ett par år för att komma på fötter. 

Mellan ett par välbekanta fallgropar och ett par stunders klarhet så skrev han också ett nytt album. 'Cautionary Tale' gavs ut i början på 2016 och är en samling skimrande och gripande sånger med samma efterhängsna röst som redan fångat Lucinda Williams och Bruce Springsteens uppmärksamhet, fast vässad av en påskyndad mognad.

Medan Dylan är en av de första att erkänna att han inte var redo för den tidiga framgången, så råder det inga tvivel på att han är det nu. Men en kalibrerad livskompass och en ny chans att dela med sig av sin talang så gjorde han ett efterlängtat återbesök i Skandinavien sommaren 2017 tillsammans med nya kombandet The Pollies. Bland annat han de med en bejublad spelning på nya Americana-festivalen Sthlm Americana och i sommar är han här på nytt, för en mycket längre turné - och återigen med The Pollies som backning.

 

NICOLE ATKINS (US)

Hennes nu klassiska debutalbum 'Neptune City' kom ut redan 2007. Sedan dess har Atkins varit en flitig gäst på TV-program som 'The Late Show with David Letterman', 'Conan' och 'Later... with Jools Holland', men också turnerat världen över, både under eget namn och som öppnare för bland annat The Black Keys, Mavis Staples, JD McPhersen, Nick Cave, Old 97s, Primal Scream, Chris Isaak och många fler.

Fjärde albumet, Goodnight Rhonda Lee, kom sommaren 2017 och är en rykande vintage-soul-pop-historia inspirerat av artister som Dusty Springfield, Candi Staton och Janis Joplin. Rhonda Lee, huvudkaraktären från albumet är ett slags alkoholist-alter-ego som Atkins lämnar bakom sig genom albumets nästan smärtsamt personliga berättelser.

 

2018-08-24 19:00 2018-08-24
x
Döden och Julia - Shakespeare ur ett nytt perspektiv
Stora salen, Kulturkvarteret
Arr: Stjärnserien/Musik i Syd och Kultur & fritid

Döden och Julia är ett verk i åtta satser som följer handlingen i Shakespeares Romeo och Julia men ur ett annorlunda perspektiv. Dottern sjungs av Växjös unga stjärnskott Karolina Bengtsson medan Julia gestaltas av Musica Vitaes Malin Broman på soloviolin. Vi får också höra musik ur Beethovens första stråkkvartett samt av Tjajkovskij. 

 

Medverkande: 

Musica Vitae, Malin Broman – violin, konstnärlig ledare

Karolina Bengtsson – sopran

Tuvalisa Rangström – textförfattare, dramaturg

2018-09-08 18:00 2018-09-08
x
(Efter)Snackbar: om kommunvalet i Kristianstad
Bistroscenen, Kulturkvarteret

Årets viktigaste dag är söndagen den 9 september. Valdagen! Höstens första Snackbar äger rum kvällen efter och blir en (Efter)Snackbar med flera av de ledande politikerna i Kristianstads kommun på plats. De kommer att ge sin syn på valresultatet, och sia om vad vi har att vänta. Vem som är vinnare och förlorare vet ingen i skrivande stund, inte heller vilka gäster som kommer. Däremot vet vi att kvällens samtalsledare är Kristianstadsbladets Matti Stenrosen.

Snackbarär ett samarbete mellan Musik i Syd, Stadsbiblioteket och Kristianstadsbladet. Intervju, samtal och diskussion står i fokus när Snackbar tar plats. Här får vi möjlighet att under tre tillfällen möta intressanta personer med lokal anknytning och höra deras berättelser genom intervjuer på scen. Det blir både introduktion, intervju och möjlighet för eftersnack.

SNACKBAR I HÖST

10 september: (Efter)Snackbar om kommunvalet i Kristianstad
24 september: Slag för golfens betydelse
12 november: Författaren Anders Roslund


Arr: Stjärnserien/Musik i Syd, Stadsbiblioteket och Kristianstadbladet

2018-09-10 18:30 2018-09-10
x
Mat är kultur: Krydda med Musik – om hur ljud och musik påverkar smaken på mat och dryck
Bistroscenen, Kulturkvarteret
Stjärnserien

Välkommen till en föreläsning kombinerad med smakprov som visar hur man genom att välja musik med rätt egenskaper, kan få mat och dryck att smaka bättre. 

Vissa låtar gör drinkarna sötare, andra får oss att välja dyrare viner. Tonsättarna Per Samuelsson och Iréne Sahlin har specialiserat sig på att skriva musik som förstärker smaker och komponerar musik för multisensoriska middagar med hundratals gäster både i Sverige och utomlands. I föreläsningen beskriver de hur det går till och hur du själv kan använda dig av samma metoder, även om du inte är musiker!  


Arrangör: Stjärnserien/Musik i Syd och Kultur & fritid

2018-09-11 18:00 2018-09-11
x
Helt klassiskt: Mästarmöte Göran Söllscher och Mats Bergström
Bistroscenen, Kulturkvarteret


Två av våra mest folkkära och uppskattade gitarrister – Göran Söllscher och Mats Bergström – strålar samman på scen i ett mästerligt möte, för första gången på över tjugo år!

Göran Söllscher, som utan tvivel anses vara en av världens ledande gitarrister, har ända sedan genombrottet 1978 hänfört publik världen över med sitt magnifika spel. Hans repertoar sträcker sig från renässansmusik via de klassiska gitarrkonserterna till nutida musik, ofta specialskriven för honom. Göran är professor vid Musikhögskolan i Malmö, ledamot av Kungl. Musikaliska Akademien och mottagare av Litteris et Artibus.

Mats Bergström är ett aktat namn i musikkretsar långt utanför Sveriges gränser. Efter sin debutkonsert i Wigmore Hall, London och studier vid anrika Juilliard School i New York har han både setts och hörts tillsammans med artister som Anne Sofie von Otter, Malena Ernman och Georg Riedel, och med topporkestrar som Mahler Chamber Orchestra och London Sinfonietta. Även Mats är såväl ledamot av Kungl. Musikaliska Akademien som innehavare av Litteris et Artibus.


Arr: Stjärnserien/Musik i Syd och Kultur & fritid

2018-09-14 19:00 2018-09-14
x
Väx Upp! - Där blommor och människor gror
Lilla salen, Kulturkvarteret
Stjärnserien

Tim och Tej har hittat ett fro¨. Tillsammans med publiken utforskar Tim och Tej naturens kretslopp och hur ma¨nniskor, natur och samha¨lle pa°verkar varandra. Vad är det vi väntar på ska va¨xa upp ur krukan? Vad får fröer att va¨xa? Och vad beho¨ver människan? 

Med lek, musik och inslag av cirkus och trolleri behandlas stora fra°gor om det lilla som växer.

 

Medverkande:

Hugo Gerdmar – dragspel, sång

Klara Sjo¨blom – sång


Arrangör: Stjärnserien/Unga Musik i Syd, Kultur & fritid i samarbete med Folkuniversitetet

2018-09-22 14:00 2018-09-22
x
Al Vin Al Khalidi
Lilla salen, Kulturkvarteret
Stjärnserien

Nadin Al Khalidi från Tarabband och Tobias Allvin från Tummel har länge velat skapa ny musik tillsammans. Med utgångspunkt i deras olika musikaliska bakgrunder och uttryck, fann de gemenskap i arabiska stränginstrument, texter, skalor och sång som vävs samman med 70-talets rockiga och punkiga sound i Kairo. 

Alvin Al Khalidi hämtar sin inspiration från den egensinniga musik, som utvecklades när musiker i arabvärlden försökte närma sig västerländsk popkultur under tidigt sjuttiotal. Uttrycket hade en kort blomstringstid, men dog i sin linda i takt med att den religiösa och politiska extremismen tog allt större plats i samhället. Al Vin Al Khalidi plockar nu fördomsfritt upp tråden. Influerade av den senaste tidens omvälvande händelser skapar bandet ett soundtrack till nya generationer. Lite nostalgi, lite punk, lite world och en hel massa kärlek!

 

MEDVERKANDE:

Kristoffer Rostedt – trummor

Nadin Al Khalidi – sång, kupuz, algerisk mandola

Tobias Allvin – sång, bas, algerisk mandola


Arrangör: Stjärnserien/Musik i Syd och Kultur & fritid

2018-09-22 19:30 2018-09-22
x
Snackbar: Slag för golfens betydelse
Bistroscenen, Kulturkvarteret

Intresset för golf är växande, men är det också en viktig sport för en kommun; ekonomiskt och för att locka turister och nya invånare? Kristianstadsbladets näringslivsreporter Cecilia Isberg är en hängiven golfare, och tillsammans med ansvariga för två av golfklubbarna i Kristianstads kommun ägnas kvällen åt att se på golf ur flera perspektiv. Samma vecka drar stortävlingen Ryders Cup igång, den blir också ett ämne för kvällen.

Snackbarär ett samarbete mellan Musik i Syd, Stadsbiblioteket och Kristianstadsbladet. Intervju, samtal och diskussion står i fokus när Snackbar tar plats. Här får vi möjlighet att under tre tillfällen möta intressanta personer med lokal anknytning och höra deras berättelser genom intervjuer på scen. Det blir både introduktion, intervju och möjlighet för eftersnack.


SNACKBAR I HÖST

10 september: (Efter)Snackbar om kommunvalet i Kristianstad
24 september: Slag för golfens betydelse
12 november: Författaren Anders Roslund


Arr: Stjärnserien/Musik i Syd, Stadsbiblioteket och Kristianstadbladet

2018-09-24 18:30 2018-09-24
x
Värp först och kackla sen! - Birgit Nilsson 100år
Stora salen
Stjärnserien


En hyllning till Birgit Nilsson!

Estradören Mattias Enn sjunger och berättar om världssopranen Birgit Nilssons liv och karriär med humor, nutidshistoria och musik. Ett starkt och gripande kvinnoöde om resan från landet i Skåne till storstaden Stockholm och ut mot den vida världen. Möten och meningsutbyten med berömda tenorer, dirigenter, operachefer, kungar och presidenter skildras i föreställningen. Birgit Nilssons stjärnglans, kvicka replikföring och intelligens tecknades ned i en tjugo år lång korrespondens med sångaren Mattias Enn, som resulterade i en föreställning samt en bok.

Carina E Nilsson - piano

Arr: Stjärnserien/Musik i Syd och Kultur & fritid i samarbete med Kristianstads Teaterförening
2018-09-25 19:00 2018-09-25
x
Värp först och kackla sen! - Birgit Nilsson 100år
Stora salen,
Stjärnserien En hyllning till Birgit Nilsson! 

Estradören Mattias Enn sjunger och berättar om världssopranen Birgit Nilssons liv och karriär med humor, nutidshistoria och musik. Ett starkt och gripande kvinnoöde om resan från landet i Skåne till storstaden Stockholm och ut mot den vida världen. Möten och meningsutbyten med berömda tenorer, dirigenter, operachefer, kungar och presidenter skildras i föreställningen. Birgit Nilssons stjärnglans, kvicka replikföring och intelligens tecknades ned i en tjugo år lång korrespondens med sångaren Mattias Enn, som resulterade i en föreställning samt en bok.

Carina E Nilsson - piano

Arr: Stjärnserien/Musik i Syd och Kultur & fritid i samarbete med Kristianstads Teaterförening
2018-09-26 19:00 2018-09-26
x
Kolonien
Lilla salen, Kulturkvarteret
Stjärnserien
Kolonien är ett familjeband som vuxit upp tillsammans, och består av bröderna Arvid och Erik Rask, samt kusinerna Anna Möller och Mischa Grind. De startade redan i tonåren, då som protestsångare i den svenska miljörörelsen. Kolonien har med den svenska folkmusiken som grund ständigt brutit ny mark och det var under en turné på Zanzibar bandet först fann den karaktäristiska ljudbild de successivt gjort till sin. Debutalbumet släpptes 2012 och bandet prisades som ”Årets Nykomling” på Folk- och Världsmusikgalan 2013. Trots att tonåren nu är ett minne blott har det gemensamma intresset för samhället och politiken behållit sin centrala plats i musiken – Kolonien är folkmusik relevant för sin samtid.
Många turnéer, framgångsrika album samt flera spännande artistsamarbeten har etablerat bandet som ett av de mest framträdande banden av den nya generationens folkmusikvåg. Kolonien är idag en självklar del av den skandinaviska folk- och världsmusikscenen.
Under hösten 2018 turnerar Kolonien i Sverige, Norden, Storbritannien och USA. Parallellt arbetar bandet med ny musik som släpps som ett tredje album sommaren 2019.

Röster om Kolonien
”Den mest upplyftande protestmusik jag hört”
-Lira Musikmagasin, om ”Drömmarnas Land” (2015)

”Framtidens Stjärnor” 
– Lira Musikmagasin, 2015

”Dra på trissor vad kvällens konsert var bra!”
– Täppas Fågelberg (P1), efter en konsert med Kolonien

”Kolonien skapar en egen värld på folkmusikkartan. En generös värld av nu och då, av lek och allvar. Kolonien slog igenom under året och vill mer med sin musik än att bara berätta en historia. Den här gruppen har en åsikt.”
– Juryn, Folk- och Världsmusikgalan
 
MEDVERKANDE 
Arvid Rask
Erik Rask

Anna Möller

Mischa Grind
2018-10-03 19:00 2018-10-03
x
Mat är kultur: Familjedrömmen om att laga mat tillsammans med Johanna Westman
Bistroscenen, Kulturkvarteret
Stjärnserien

Att laga mat är kreativt, roligt och demokratiskt, för att inte tala om viktigt. Hur ger man barnen en lustfylld relation till mat och matlagning, och i förlängningen ett verktyg för att må bättre hela livet? Johanna Westman har ett samtal om matfilosofin, knepen och receptet på hur man får in barnen i köket.

Fotograf: Ulrika Pousette


Arrangör: Stjärnserien/Musik i Syd och Kultur & fritid

2018-10-16 18:00 2018-10-16
x
Tonbruket
Lilla salen, Stjärnserien
Kulturkvarteret
I maj 2015 möttes ursprungsuppsättningen av Tonbruket för första gången på mer än två år i en låtskrivarsituation. I en scenografi i Lejonkulan som föreställde en sammanfallande stad låg frågan nära till hands om var Tonbruket själva var på väg. I Lejonkulan raderades alla eventuella frågetecken bort. I en demosituation som var den lyxigaste gruppen hittills skaffat sig improviserade man med alla blickar riktade framåt. Man tog fram låtar och utkast till det som i dag utgör albumet ”Forevergreens”.

Alla fans av bandet vet att det hos dem handlar om total detaljskärpa oavsett om musiken hämtas ur rock, jazz, kraut, progressiv rock eller avantgarde – några av de genrer som de så tveklöst smälter samman.

Det mest markant ”nya” denna gång är annars att det för första gången hos bandet förekommer vokala inslag. I båda fallen i form av den norsksvenska sångerskan Ane Brun, som gruppen i perioder kompat. Brun inleder dels med ett spoken word, därefter sjungen hon ordlöst i låten ”Sinkadus.”

Men den röda tråden är även i ”Forevergreens” den sorts sömlösa allmusik som gett Tonbruket sådan genrebefriad status på den svenska och även Europeiska musikscenen. Det nya materialet presenteras för första gången på scen under en turné som inleddes på Fasching i Stockholm i mars 2016.

Line up:

Dan Berglund
Johan Lindström
Martin Hederos
Andreas Werliin

2018-10-17 19:00 2018-10-17
x
Doc Lounge Live: Dreaming Murakami
Lilla salen, Kulturkvarteret


Dreaming Murakami är en unik och drömsk dokumentär om hur det är översätta en av världens mest populära samtida författare, vars romaner har trollbundit miljontals hängivna läsare världen över. Vi följer Mette Holm i hennes arbete och får uppleva hur HarukiMurakamis fiktiva karaktärer får liv och blir till en del av filmen.


Filmen efterföljs av ett livesänt samtal med inbjudna gäster, direkt från Babel i Malmö, där du som publik har chansen att ställa frågor direkt via sms och sociala medier.


Arr: Stjärnserien/Musik i Syd och Kultur & fritid i samarbete med Kristianstad Filmstudio

2018-10-23 18:30 2018-10-23
x
Sumpstaden på liv och död!
Lilla salen, Kulturkvarteret


Sumpstaden slår tillbaka gjorde stort intryck då den spelades på Kulturkvarteret i april. Nu är Lennart Ch Svensson och Per-Axel Stenström tillbaka med uppföljaren Sumpstaden på liv och död – en show med ännu fler historier och magisk musik. 

Lennart Ch Svensson och Per-Axel Stenström, två bästisar sedan 50 år tillbaka, är männen bakom föreställningen som med humoristisk blick skildrar sin uppväxt i Sumpstaden Kristianstad. Lennart Ch har skrivit både pjäser och krogshower genom åren, samt dikter och noveller. Per-Axel har en bakgrund som turnerande improvisationsmusiker och har på senare år spelat i bland annat kyrkor och gjort magiska utomhusföreställningar. 

Text: Lennart Ch Svensson Musik: Per-Axel Stenström


Arr: Stjärnserien/Musik i Syd och Kultur & Fritid

2018-10-25 18:00 2018-10-25
x
Helt klassiskt: Andreas Brantelid spelar Bachsviter
Bistroscenen, Kulturkvarteret


Andreas Brantelid är idag en av de mest eftertraktade solisterna från Skandinavien, och har världen över fått översvallande recensioner för sina tankeväckande tolkningar, sin högst personligt färgade klang, och inte minst med sin engagerande personlighet. Han har framträtt över hela världen med sin cello, med framstående orkestrar som London Philharmonic och världsdirigenter som Esa-Pekka Salonen. 

Nu är det dags för Andreas att göra en intim solokonsert på Kulturkvarterets bistroscen. Efter konserten höra Andreas egna tankar kring musiken i en samtalsintervju med Martin Martinsson. 


Arr: Stjärnserien/Musik i Syd och Kultur & fritid

2018-10-26 19:00 2018-10-26
x
Barnens dag – Om barnkonventionen
Lilla salen, Kulturkvarteret
Stjärnserien

Världspremiär!

Barn har rätten att bli sedda. Barn har rätten att bli hörda. Barn har rätten att ta plats eller inte bli störda. Och idag ska de synas och höras så det sprakar och dånar. Hela vägen till Kiruna och New York. Ja ända till månen. 

Raderna är från en nyskriven låt av kompositören Jan-Erik Sääf och föddes i mötet med Musikrådseleverna Tristan, Nora, Elea och Vera vid Sorgenfriskolan i Malmö. De är också upptakten till denna splitternya föreställning som på ett lekfullt sätt, med både barns delaktighet och musikens hjälp, berättar om Barnkonventionens olika artiklar.

 

Medverkande:

Medverkande: Johan Wikström, sång, Jan-Erik Sääf och Stina Andersdotter, kontrabas.

 

Rekommenderad ålder: från 4 år

 

Konserten är en del av Familjelördag på Kulturkvarteret. Under dagen händer det spännande saker i huset. Det blir prova-på, sagostund, pyssel och mer!


Arrangör: Stjärnserien/Unga Musik i Syd, Kultur & fritid i samarbete med Folkuniversitetet

2018-10-27 14:00 2018-10-27
x
ANCIENT SHAPES med Daniel Romano (US) och THE DAHMERS
Lilla Salen, Kulturkvarteret
Stjärnserien

Kvällens dubbelkonsert inleds med The Dahmers – bandets enda spelning i Kristianstad 2018! Skräckorkestern från Bromölla släppte sitt debutalbum Demons2014 och har sedan starten flitigt släppt ut både singlar och EP:s på löpande band. 2017 släppte bandet sitt andra album In the Dead of Nightsom följdes upp med flitigt turnerade i Sverige och i resten av Europa. The Dahmers är nästa stora band ut i en klassisk svensk tradition av högkvalitativ rock och punk! The Dahmers är skräcken i natten som får pulsen att öka…

Kanske är gruppen Ancient Shapes ännu inte kända för den stora massan ännu, men Daniel Romano, mannen bakom bandet, har däremot blivit en stjärna de senaste åren. Kritikerna överöste honom med beröm för hans countryskivor, och med sin psykedeliska rockplatta från 2017 attraherade han en massa nya fans. I Sverige och resten av världen är Daniel Romano redan en etablerad artist, som med Ancient Shapes denna kväll bjuder på mäktig new-wave-punk.

Ståkonsert!

Arrangör: Stjärnserien/Musik i Syd och Kultur & Fritid i samarbete med Kompakt Disk

2018-11-04 19:30 2018-11-04
x
Vindla String Quartet firar 10 år
Stora Salen, Kulturkvarteret
Stjärnserien

Hösten 2008 framträdde de för första gången under namnet Vindla String Quartet. Nu, 10 år senare, har de samarbetat med ett hundratal artister, medverkat på 25 album och haft över 400 konserter. Under denna färgsprakande jubileumsafton får vi följa med på Vindlas inre och yttre resa. Vi får höra vad som händer när en klassiskt skolad stråkkvartett vågar kasta sig ut på okända musikaliska marker och vi får känna magin som uppstår när musiker från olika musiktraditioner möts och lär sig av varandras olikheter.

Till sin hjälp har de sina tre gäster Lina Nyberg, Kristin Amparo och Albin Gromer. Förvänta dig också flera guldsprakande överraskningar!


Arrangör: Stjärnserien/Musik i Syd och Kultur & fritid

2018-11-09 19:00 2018-11-09
x
Symphonic Klezmer – David Orlowsky trio och Musica Vitae
Stora salen, Kulturkvarteret


Hyllade David Orlowsky Trio har kallats för »Masters of Klezmer« och har sedan starten 2005 förundrat publik världen över med sitt mångsidiga musicerande, som innefattar allt från klassiskt till klezmer, arabisk musik, pop och jazz. Nu möter dessa snabbfotade musiker kammarorkestern Musica Vitae i en fascinerande klezmerkonsert, en genre kännetecknad av dess stora och känslosamma register. Varmt välkommen att kliva in i en mytomspunnen musikvärld, som kommer att bjuda på såväl medryckande och svängiga dansanta klezmerrytmer, som andra inspirerande tongångar från Balkanhalvön.


Arr: Stjärnserien/Musik i Syd och Kultur & fritid i samarbete med Kristianstads Teaterförening
2018-11-10 18:00 2018-11-10
x
Trampled by Turtles (US)
Lilla salen
Stjärnserien

Trampled by Turtles kommer från Duluth, Minnesota, där frontmannen Dave Simonett från början startade gruppen som ett sidoprojekt 2003. Vid den tiden hade Simonett förlorat större delen av sin musikutrustning till tjuvar som plundrat hans bil under en spelning med hans tidigare band. Med endast en akustisk gitarr började han sedan sätta ihop ett nytt band, den här gången hämtade han inspiration från bluegrass, folkmusik och andra genrer som inte var beroende av förstärkning. Simonett hade aldrig spelat bluegrass tidigare och han samlade därför andra som också var nya till genren, inklusive violinisten Ryan Young (som tidigare spelat speed metal-trummor) samt basisten Tim Saxhaug. Tillsammans med mandolinisten Erik Berry och banjospelaren Dave Caroll, började gruppen sedan karva ut ett snabbt, frenetiskt sound som härstammar lika mycket från rock & roll som från bluegrass.

 

Trampled by Turtles släppte sitt första album, Song from a Ghost Town, år 2004. I en genre genomsyrad av tradition stod albumet ut med sitt samtida sound, och samtidigt kopplade samman bandmedlemmarnas bakgrund i rock med deras nya akustiska inriktning. Blue Sky and the Devil (2005) and Trouble (2007) utforskade liknande sound, men det var inte förrän till bandets fjärde album, Duluth, som Trampled by Turtles blev erkända av bluegrass samhället. Duluth hamnade på åttonde plats på Billboards bluegrass lista vilket banade vägen för flera festival framträdanden. När Palomino släpptes 2010 möttes det av ännu större respons, den debuterade på toppen av bluegrass listan och förblev på topp tio listan i över ett år. Bandets genreövergång gav dem en 32 plats på Billboards topp 200 pop lista lagom till det att deras sjätte album, Stars and Sattelites,skulle släppas. Förutom att de spelade på de större bluegrass- och folkmusikfestivalerna började de även dyka upp på Coachella, Bumbershoot och Lollapalooza. Deras första konsertalbum, Live at First Avenue, släpptes sedan 2013 och spelades in på Minnesotas mest kända spellokal. Ett år senare kom bandet med det lite mörkare albumet Wild Animals vilket gjorde att de hamnade på plats 29 på albumlistorna och därmed överträffade deras studioföregångare. 

Trampled by Turtles kommer släppa sitt nya album Life is Good on The Open Road den 4 maj 2018.  

2018-11-10 20:30 2018-11-10
x
Snackbar: Anders Roslund
Bistroscenen, Kulturkvarteret

Efter stora framgångar för deckarparet Roslund & Hellström kom i våras Tre timmar, den tredje boken i spänningsserien om infiltratören Piet Hoffmann. Författare: Roslund. Det här var Anders Roslunds tionde bok men hans första egna. Under hösten går också den amerikanska filmversionen om seriens första del upp på biograferna världen runt. I ett samtal med Kristianstadsbladets kulturredaktör Sune Johannesson möter vi både författaren Roslund, och personen Anders Roslund, uppvuxen i Kristianstad.

Snackbarär ett samarbete mellan Musik i Syd, Stadsbiblioteket och Kristianstadsbladet. Intervju, samtal och diskussion står i fokus när Snackbar tar plats. Här får vi möjlighet att under tre tillfällen möta intressanta personer med lokal anknytning och höra deras berättelser genom intervjuer på scen. Det blir både introduktion, intervju och möjlighet för eftersnack.

SNACKBAR I HÖST

10 september: (Efter)Snackbar om kommunvalet i Kristianstad
24 september: Slag för golfens betydelse
12 november: Författaren Anders Roslund


Arr: Stjärnserien/Musik i syd, Stadsbiblioteket och Kristianstadbladet

2018-11-12 18:30 2018-11-12
x
La Balle Rouge (Den röda bollen) - Prisbelönt gästspel från Frankrike
Lilla salen, Kulturkvarteret
Stjärnserien

Upplev en prisbelönt dockteater från Frankrike som nu landar i Sverige. Här berättas, med något så simpelt som figurer i skumgummi, om livets stora och små mirakel, allt ackompanjerat med dragspelsmusikens hela känsloregister. Två individer förälskar sig, bygger bo, får barn, älskar, leker och skiljer sig.

I vått och torrt får vi följa en grön liten filurs fängslande resa från två dansande DNA-strängar till vuxen nog att ge sig ut i vida världen. Alla livsfaser ramas in av ett återkommande element – den röda bollen – som publiken mot slutet, i form av en jätteballong, får hjälpas att hålla svävande.

 

Rekommenderad ålder: från 5 år

Medverkande:

 Denis Garénaux – dockspelare
Franck Jublot – dockspelare
Jacques Trupin – bandoneon/Fred Ferrand – accordeon
 

Konserten är en del av Familjelördag på Kulturkvarteret. Under dagen händer det spännande saker i huset. Det blir prova-på, sagostund, pyssel och mer!


Arrangör: Stjärnserien/Unga Musik i Syd, Kultur & fritid i samarbete med Folkuniversitetet

2018-11-17 14:00 2018-11-17
x
Mat är kultur: Brödlabbet med brödets fantastiska värld – Caroline Lindö
Bistroscenen, Kulturkvarteret
Stjärnserien

Välkommen på en introduktion till brödets fantastiska värld! Vi pratar om bröd och bakning, smakar på bröd bakat med surdeg och jäst och upplever hur olika sädesslag påverkar brödets egenskaper. 

Möt Caroline Lindö, Brödlabbets grundare som startade verksamheten 2012. Caroline är doktor i mikrobiologi och bytte jobbet som forskare mot surdegsbakning i eget bageri.


Arrangör: Stjärnserien/Musik i Syd och Kultur & fritid
2018-11-20 18:00 2018-11-20
x
Maya Youssef
Stjärnserien/Musik i Syd och Kultur & Fritid

Maya Youssef, född och uppvuxen i Syrien, är en mästare på qanun – ett cittraliknande instrument. Debutalbumet Syrian Dreams har hyllats över hela världen och är en personlig resa genom sex år av krig i Syrien. Hennes musik bygger på den traditionella arabiska skalan, maquam, och på ett fantasifullt sätt blandas influenser från flamenco och jazz till ett cosmopolitiskt sound. 

”On a hot summer’s afternoon in London in 2012 I was watching the news. At the time I felt overwhelmed, as if I was going to explode, so I held my qanun and “Syrian dreams” came out of me. That was the very first piece of music I wrote.” 

Det 78-strängade instrumentet Qanun är centralt i den arabiska musiken och sätter tonhöjden i traditionella orkestrar. Maya Youssef bemästrar instrumentet till fullo och med sin musik beskriver hon Syriens skönhet, inger känsla av hopp men samtidigt väjer hon inte för den stora sorg som vilar över landet. 

Hon kommer till Malmö med sin trio, där qanun ackompanjeras av cello och slagverk. Tillsammans tar de med oss på en resa till djupet av våra hjärtan. 

MEDVERKANDE: 

Maya Youssef – qanun 

Barney Morse-Brown – cello 

Elisabeth Nott – slagverk 


Foto: Igor Studio

2018-11-23 19:00 2018-11-23
x
Louisa Lyne & di Yiddishe Kapelye
Stora salen, Stjärnserien
Kulturkvarteret
Louisas vokala styrka och karismatiska sångstil skapar med hjälp av de skickliga musikerna i Di Yiddishe Kapelye en atmosfär som fängslat och förtjust publik världen över. I ett framträdande präglat av värme och djup får vi uppleva en unik, musikalisk upplevelse när nyskriven musik, norrländsk melankoli och ett modernt tonspråk förenas med genrens tradition och stolthet. Louisa Lyne & di Yiddishe Kapelye har rönt stora framgångar, nu senast i SVTs programserie ”Folkets musik” där deras version av The Arks ”It Takes A Fool To Remain Sane” (S'nemt A Nar) mottogs med öppna armar.

Foto: Sara Ljunggren

Arrangör: Stjärnserien/Musik i Syd och Kultur och Fritid i samarbete med Kristianstads Teaterförening
2018-11-24 19:00 2018-11-24
x
The Refreshments & Nisse Hellberg Rock n'Roll X-mas
Stora salen, Kulturkvarteret
Stjärnserien
För sextonde året i rad bjuder The Refreshments på något som är helt annat än en "Stilla natt". En julkonsert i rock n'rollens-tecken!
I år gästas de dessutom av Wilmer-X aktuella Nisse Hellberg och tillsammans med blåsarna från The X-mas Horns kommer detta bli en show som sprakar utan dess like!

The Refreshments:
Joakin Arnell (sång & bas)
Jonas Göransson (gitarr)
Mats Forsberg (trummor)
Johan J.B Blohm (piano & sång)

GÄSTARTIST
Nisse Hellberg (gitarr & sång)
2018-11-30 19:30 2018-11-30
x
Fröken Elvis Jul
Stora Salen, Kulturkvarteret
Stjärnserien
Elvis bästa låtar på svenska, varvat med bandets egna julpärlor i svängiga arrangemang. En kväll med humor, värme, lite allvar och en jädrans massa instrument!

Fröken Elvis har sedan debutalbumet "Elvis på svenska" översköljts av lovord och förfrågningar, och bandet har sen starten turnerat mer eller mindre konstant. Publiken har fastnat för deras varma och egna sätt att behandla Elvis material, och knockats av deras spel och stämsång. Nu tar de sig an julen på det sätt som blivit deras signum.
2018-12-01 19:00 2018-12-01
x
Nobelgala – En hyllning till vintern med Musica Vitae
Stora salen, Kulturkvarteret


För alla som inte fick plats på 2017 års Nobelfest i Stockholms Stadshus bjuder nu Musica Vitae in till sin alldeles egna Nobelgalaföreställning. Terje Isungset kommer med sina unika instrument direkt från norska fjällen och vi hör fantastisk sång med Lena Willemark och Maria Skranes. Lisa Långbacka, som ansvarade för musiken vid banketten 2017, hör vi på accordeon och hon utsågs även till årets kompositör vid Folk? & ?Världsmusikgalan 2018. Välkomna till en gnistrande och praktfull vinterkonsert!

 

Musik av: Edvard Grieg, Terje Isunset, Lisa Långbacka, Antonio Vivaldi, Lena Willemark 

 

Medverkande Musica Vitae

Cecilia Zilliacus – solist och konsertmästare

Lisa Långbacka – accordeon

Terje Isungset – isinstrument

Lena Willemark – fiol, sång

Maria Skranes – sång, elektronik, is-slagverk

Anastasia Sachsen – ljus och videokonst

Tor Magne Hallibakken – ljud

Ina Charlotte Moe – is-assistentArr: Stjärnserien/Musik i Syd och Kultur & fritid

2018-12-08 18:00 2018-12-08
x
Merry Christmas med Viktoria Tocca och Laila Adéle
Stora salen, Kulturkvarteret
Stjärnserien

Laila Adèle och Viktoria Tocca, de två kvinnliga originalsolisterna från succéföreställningen "Från Broadway till Duvemåla" kommer till Kristianstad med en fantastisk  julkonsert! De blandar traditionell svensk julmusik med amerikansk och bjuder på det unika sound som uppstår när två av Sveriges bästa röster strålar samman.  Kombinationen av Lailas brännande soulröst och Viktorias kristallklara sopran har hyllats i press och media när de redan förra året släppte julduetten Do You Hear What I Hear? Annan vacker julmusik ni kommer att bjudas på är Koppången, Vinterhamn, Jul jul strålande jul, Halleluja, Carol of the Bells och mycket mer.


Arrangör: Stjärnserien/Musik i Syd och Kultur & fritid samarbete med teaterföreningen

2018-12-14 19:00 2018-12-14
x
I väntan på jul - Jul från förr
Lilla salen, Kulturkvarteret
Stjärnserien

Veckorna innan jul. Allt som ska ordnas. Köpas. Bakas. Pysslas. Städas. Hinnas. Även barnen känner av julstressen av måsten och växande förväntningar. Njut av en fantasifull och värmande föreställning. "Snart är det jul. Då blir våra instrument fulla av julmusik”, säger musikerna och tänder ett ljus och skapar harmonisk julstämning i adventstider.

Konserten är en del av Familjelördag på Kulturkvarteret. Under dagen händer det spännande saker i huset. Det blir prova-på, sagostund, pyssel och mer!

REKOMMENDERAD ÅLDER

Från 2 år

MEDVERKANDE

Trio ur Ensemble Mare Balticum, historiska instrument 

Konserten är en del av Familjelördag på Kulturkvarteret. Under dagen händer det spännande saker i huset. Det blir prova-på, sagostund, pyssel och mer!


Arrangör: Stjärnserien/Unga Musik i Syd, Kultur & fritid i samarbete med Folkuniversitetet

2018-12-15 14:00 2018-12-15
x

Handla mer
Gå vidare