Månfläcken med Helsingborgs Symfoniorkester

Månfläcken med Helsingborgs Symfoniorkester

Fredag 15 februari 2019 19:00
Stora salen, Kulturkvarteret 
Arrangör: Stjärnserien/Musik i Syd & Kultur och fritid
Den starka vänskapen och respekten mellan Robert Schumann och Johannes Brahms är välkänd. Konsertpianisten Clara Wieck, som gifte sig med Robert, blev även hon väldigt fäst vid den betydligt yngre Brahms och spelade också hans första pianokonsert, trots att den inte mottagits positivt någon av de handfull gånger som Brahms själv spelat den. Pianokonserten stammade från en sonat för två pianon, och fick via ett försök att skapa en symfoni och flera års ändringar slutligen bli till en pianokonsert.

Efter paus spelar vi Robert Schumanns fjärde symfoni har länge funnits i två versioner. Denna gång spelar vi den läckrare, smäckrare orkestreringen som inte minst vännen Johannes Brahms själv föredrog.


Medverkande
Denys Proshayev
är pianisten som beskrivits som en brilliant virtuos på absolut högsta nivå. Han har spelat med orkestrar som München filharmoniker, Danska radiosymfonikerna, och radioorkestrarna i Berlin, Köln, Leipzig, Frankfurt, Stuttgart, Hannover, Sankt Petersburg.

 

Som pianist har han samarbetat med en lång rad internationella namn, bland andra Gerd Albrecht, Daniel Inbal, Eiji Oue, Michael Sanderling, Stanislaw Skrowaczewski och med kvällens dirigent – Stefan Solyom. Denys Proshayev har även studerat dirigering och arbetar regelbundet som dirigent med orkestrar över hela världen.

 

Kvällens konsert dirigeras av Stefan Solyom, Helsingborgs Symfoniorkesters chefdirigent. Solyom är född i Stockholm och utbildade sig vid Kungliga Musikhögskolan och är verksam som kompositör, arrangör, hornist, pianist. Han är verksam som dirigent i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Tyskland, Storbritannien samt i USA och Australien.


Helsingborgs Symfoniorkester är en mycket progressiv och nyskapande symfoniorkester som består av cirka 60 professionella musiker. Orkestern, som även ur ett internationellt perspektiv håller en mycket hög kvalitet, gästas av dirigenter och solister med världen som arbetsfält, och har fått stor uppmärksammade för sina konserter, skivinspelningar och turnéer.

Under konserthuschefen Fredrik Österlings ledning har orkesterns progressiva arbete gett HSO rubriker och uppskattande omdömen i press och media. på senare år, inte minst genom sin nyskapande och icketraditionella repertoar.

 

Sedan 1932 förfogar Helsingborgs Symfoniorkester över ett konserthus, ritat av Sven Markelius och tjänar som ett av Sveriges första och främsta exempel på funkis-stilen.    

 •  
  Pris: 320 kr exkl. serviceavgift per biljett

  Observera att du nu bokar en plats avsedd för rullstolar. Om du inte har en rullstol men ändå har behov av denna plats vänligen ring till oss på telefonnummer 0709-20 58 04 för bokning av din biljett.

  Pris: 320 kr exkl. serviceavgift per biljett

  Observera att du nu bokar en plats avsedd för ledsagare. Om du inte är en ledsagare men ändå har behov av denna plats vänligen ring till oss på telefonnummer 0709-20 58 04 för bokning av din biljett.

  Pris: 320 kr exkl. serviceavgift per biljett
   
   
  Sektion

Parkett
Handla mer
Gå vidare