Doc Lounge Pop Up: Betty - They Say I'm different

Doc Lounge Pop Up: Betty - They Say I'm different

Tisdag 19 mars 2019 19:00
Lilla salen, Kulturkvarteret
Arrangören: Stjärnserien/Musik i Syd och Kultur & fritid i samarbete med Kristianstad Filmstudio

Upplev en färgsprakande dokumentär om funkens drottning Betty Davis - ikonen som för alltid ändrade landskapet för kvinnliga artister i Amerika. Filmen är en skildring av ett liv, ett öde och en karriär.

Hon ”var den första …” som hennes ex Miles Davis sa. ”Madonna före Madonna, Prince före Prince”. Som en aspirerande låtskrivare från en liten stålstad i USA äntrade Betty 70-talets scen och kom att flytta gränserna för kvinnor. Hennes vågade personlighet, ikoniska mode och upprörande funkmusik blev tillsammans en explosion. Hon var vän med Jimi Hendrix och Sly Stone, skrev låtar till Chambers Brothers och Commodores, och gifte sig med Miles – fick honom att gå från jazz till funk på albumet hon döpte till Bitches Brew.

Betty Davis blev den första svarta kvinnan att uppträda, skriva låtar och vara sin egen manager. Hon var en feministisk pionjär, inspirerande och skrämmande på ett sätt som ingen kvinna tidigare. Men så plötsligt – försvann hon.

Med hjälp av en kreativ blandning av dokumentär och animation spårar denna film Bettys liv, från hennes fattiga uppväxt till att bli en helt självförverkligad svart kvinnlig pionjär som världen misslyckades med att förstå eller uppskatta. Efter många års försök lyckades filmmakarna till slut – med Bettys egen hjälp – att kreativt berätta Bettys historia. Missa inte!

Regi: Philip Cox
År: 2017
Land: UK, Frankrike
Mer info om filmen: http://www.nastygalmovie.com

LÄNGD

54 min

SPRÅK

Engelska (inga undertexter)


VAD ÄR DOC LOUNGE POP UP?

Dokumentärfilm i världsklass med extra allt!

Sedan 2006 har Doc Lounge samlat och engagerat människor kring inspirerande dokumentärfilms-evenemang där filmvisningar kryddas med allt från regissörsbesök och samtal med experter, till konserter och konstinstallationer. Doc Lounge startade i Malmö och har nu expanderat till ett visningsnätverk med 19 officiella Doc Lounge-klubbar med kontinuerlig verksamhet. Med Doc Lounge Pop Up får fler visningsarrangörer (bibliotek, kulturhus och biografer) möjlighet att göra egna, tillfälliga Doc Lounge-evenemang genom att välja film från en unik selektion av dokumentärfilm som premiärvisats på Doc Lounge. 


 •  
  Pris: 65 kr exkl. serviceavgift per biljett
  Upp till 20 år. Giltig legitimation skall kunna uppvisas i dörren.
  Pris: 0 kr exkl. serviceavgift per biljett
   
   
  Sektion

Sektion Vänster Sektion Höger
Handla mer
Gå vidare